Leonardo Onderwijs
De Bavinckschool heeft een aparte voltijdsafdeling voor hoogbegaafde leerlingen. Deze Leonardo-afdeling bestaat uit 4 groepen. Vanaf september 2021 bieden wij ook onderwijs aan kinderen vanaf groep 3. Op dit moment worden criteria opgesteld voor deze doelgroep. Deze worden t.z.t. op de website geplaatst zodat u deze ook kunt inzien. Wij richten ons op kinderen die ontvankelijk zijn voor het lees- en schrijfonderwijs (of zelfs al kunnen lezen op een AVI niveau), waarbij ook gekeken wordt of de kinderen open staan voor uitdaging en uit hun 'comfortzone' durven en willen stappen.
Ons Leonardo onderwijs is gefundeerd op twee pijlers:
- Het 'cognitieve luik'
- Het 'zijns-luik'[1]
Het motto van ons Leonardo onderwijs is: Wij dagen je uit!
Uitdaging richt zich in eerste instantie op het lesaanbod, maar ook op het buiten de eigen comfortzone durven te stappen en echt tot leren komen. Het ontwikkelen van vaardigheden stellen wij centraal.
_______________
[1]Dr. Tessa Kieboom –directeur van Exentra (het vroegere Centrum voor Begaafdheidsonderzoek Antwerpen)
This video has been disabled until you accept marketing cookies. Manage your preferences here or directly accept targeting cookies
Hoogbegaafdheid
Er bestaan verschillende definities en interpretaties van hoogbegaafdheid. De meest gebruikte is dat we spreken over hoogbegaafdheid wanneer iemand op een intelligentietest een score behaalt van 130 of hoger (het intelligentiequotiënt, afgekort met IQ is dus minimaal 130, gemiddeld is dit 100) en daarnaast een goed probleemoplossend vermogen heeft (praktisch en/of technisch is) en ook creatief is (bijvoorbeeld in het bedenken van verhalen, creatief met taal, muziek, creatieve oplossingen bedenken, enzovoort, waarbij niet per se sprake hoeft te zijn van bijvoorbeeld uitzonderlijk schildertalent)
Een goede omschrijving wordt gegeven in het boek: 'Een andere kijk op hoogbegaafdheid' (M. Althuizen, 2015).
Procedure van aanmelding
De Leonardo-afdeling vervult inmiddels een regiofunctie. Er is veel vraag naar specifiek hoogbegaafdenonderwijs, maar de capaciteit is beperkt. Wij kunnen maximaal 84 kinderen plaatsen op onze locatie. Een tijdige kennisgeving van uw interesse heeft daarom de voorkeur. Het geeft ons de mogelijkheid hier met onze groepsindeling rekening mee te houden.
Voor een nadere kennismaking met onze school nodigen wij u graag uit voor onze kennismakingsgesprekken. Tijdens deze bijeenkomsten zullen wij u vertellen over onze intakeprocedure, het onderwijs op onze school en zullen wij u ons mooie gebouw laten zien.
Om een beeld te hebben van het aantal deelnemers willen wij u vragen zich telefonisch voor een kennismakingsgesprek bij ons aan te melden. U kunt ons bereiken via telefoonnummer 078 890 5514 .
Kennismakingsgesprekken voor schooljaar 2022 – 2023:
Woensdag 5 april om 14.00 uur
Woensdag 17 mei om 14.00 uur
Vrijdag 16 juni om 15.30 uur
Wanneer u meer wilt weten over eventuele plaatsingsmogelijkheden voor uw kind, kunt u hier telefonisch bij ons naar informeren.
De Leonardo-afdeling hanteert een zorgvuldige aanmeldprocedure. Een aanmelding is daarom niet direct een garantie op plaatsing. Bij het plaatsen van kinderen worden meerdere factoren afgewogen. Wij willen er zeker van zijn een passende plek te zijn voor uw kind.
Afname intelligentie-onderzoek
Indien er nog geen intelligentieonderzoek heeft plaatsgevonden adviseren wij onderstaande bureaus.
Schoolkosten
Tijdens de basisschoolperiode wordt er jaarlijks aan u een vrijwillige ouderbijdrage gevraagd. Aan de ouders van kinderen die later in het jaar instromen, wordt een gedeelte van dit bedrag gevraagd. Met dit geld bekostigen wij naast de reguliere activiteiten (zoals Sinterklaas, de Kerstviering, een sportdag, de Koningsspelen en een juffendag) extra excursies, de jaarlijks terugkerende schoolreis en het schoolkamp voor leerjaar 8. Binnen de Leonardo-afdeling is de ouderbijdrage circa € 1.000,- per jaar. Met deze vrijwillige ouderbijdrage is de Leonardo in staat om groepen te realiseren en zijn we ook in staat om externe vakleerkrachten in te huren voor extra aanbod, zoals schaken en Spaans. Dit zijn allemaal zaken die de school niet zelf kan betalen vanuit de gelden die we vanuit de overheid krijgen. In 2021 is de wet op het vragen van een vrijwillige ouderbijdrage aangescherpt. In het kort komt het er op neer dat ook als er door ouders niet betaald wordt, leerlingen niet van activiteiten mogen worden uitgesloten. Alle kinderen kunnen en mogen altijd meedoen!